Muutosten tuulia

Pitkästä aikaa kirjoitan ja ihan aiheesta, sillä jälleen puhaltelee muutosten tuulet Saunahoitola Tasapainossa. Ja vaikka kirjoitan tämän aprillipäivänä, ei tämä ole vitsiä, vaan totta. Enkä tässä edes kerro ihan kaikista vaikeista vaiheista mitä tässä viimeaikoina on elämässäni ollut. Voin vaan todeta, että niitä on riittänyt lukuisia sekä työkuvioissa että muussa arjessa. Ehkä ne joskus vielä naurattaa. Nyt ne on vielä liian lähellä että ei naurata.

Tässä tulee pitkä tarina siitä mitä tässä viimeisinä kahtena vuotena on tapahtunut ja mitkä asiat on vaikuttaneet päätöksiini. 

Kohti unelmaa

Kaksi vuotta sitten, kevällä 2022 löysin juuri minulle sopivan, tunnelmallisen ja sopivasti saavutettavissa olevan saunahoitolatilan Tampereen Härmälästä. Mun unelman.
Olin jo pitkään haaveillut saunallisesta hoitotilasta, jossa pystyisin tekemään kaikki hoidot samassa paikassa. Olin innoissani ja tein päätöksen muuttaa hoitolani pysyvästi ja kokonaan Valkeakoskelta Härmälään.

Päätös oli helppo ja se toteutui pikavauhdilla, noin kolmessa viikossa. Olin käynyt katsomassa tilaa helmikuun alussa ja ensimmäinen asiakas tuli uuteen hoitolaan 1.3.2022.
Silloin tein vielä toukokuun loppuun asti osan viikosta Valkeakoskella töitä ja etsin asuntoa läheltä uutta hoitolaa, joka löytyikin sitten Rantaperkiöstä muutaman kilometrin päästä.

Hankaluuksia

Ensimmäinen kesä -22 oli hankala, vaikka koronapandemia oli jo hellittänyt otettaan ja rajat aukesivat. Ihmiset lähtivät joukolla ulkomaille ja muutenkin koko Suomi oli täynnä kesätapahtumia. Pitkä hellejaksokin vaikutti etenkin saunahoitojen suosioon ja olihan hoitolassa muutenkin aika lämmin.

Tein paljon uudistuksia, otin sähköisen ajanvarauskalenterin käyttöön, minusta oli lehtijuttuja, pidin yleistä saunavuoroa, loin sometilejä ja syydin rahaa myös googlemainoksiin.
Tampere on kuitenkin sen verran paljon isompi kaupunki että tuntemattomammat saunahoitoni hukkuvat muiden palveluntarjoajien kilpailun alle. En myöskään kilpaile edullisilla hinnoilla, sillä olin tehnyt jäsenkorjausta siinä vaiheessa jo 16-vuotta ja kuppaustakin jo 14-vuotta. Hierojia löytyy myös joka nurkalta.

Toinen työ

Syksyllä aloin sitten tehdä toista työtä, kävin kolmena aamuna viikossa (ma, ke ja pe) siivoamassa erästä hienoa toimistoa Tampereen keskustassa. Siivoamishommat alkoi noina päivinä kello 6.00 ja tein 3-4,5h aamuisin sitä fyysistä työtä. Ajoin pyörällä kotiin syömään ja hetkeksi levähtämään. Sitten jatkoin iltapäivästä iltaan omalla saunahoitolallani hommia. Olin aika väsynyt tuolloin. Mutta pakko oli jaksaa, että sain alati kasvavat vuokrat ja muutkin laskut maksettua. Käteen ei silti meinannut jäädä paljon mitään.

Keväällä -23 saunahoitolalla alkoi olla mukavasti asiakkaita ja lopetin sivutyön. Seuraava kesä pitkälle syksyyn olikin ihan hyvä ja näytti valoisalta. Muutin Rantaperkiön kerrostaloyksiöstäni elokuussa omakotitaloon pienyhteisöön Pirkkalan puolelle ja olin tyytyväinen.

Lisää hankaluuksia

Syksyn edetessä maailman epävakaa tilanne ja kaikkien hintojen (sähköt, ruoka, bensa yms) nousu alkoi pikkuhiljaa vaikuttamaan saunahoitolan kannattavuuteen. Asiakkaita ei ollut enää ihan niin jonoksi asti ja peruutuksiakin tuli paljon. Hoidot on niitä, joista tingitään, kun raha on tiukassa.
Samaan aikaan pienyhteisössämme oli tulehtunut ilmapiiri, joka lopulta tammi- ja helmikuun aikana päättyi siihen että kolme asukasta viidestä muutti pois lyhyen ajan sisällä.
Jäin siis kahdestaan toisen asukkaan kanssa jakamaan ison omakotitalon aivan järjetöntä vuokraa ja massiivista sähkölaskua. Onneksi oli vähän säästöjä.

Helmikuun -24 puolenvälin tienolla pääsin myös isoon leikkaukseen, johon olin odottanut ja toivonut pääseväni jo pitkään. Siitä tuli neljän viikon sairausloma, jonka aikana ehdin sitten miettiä että mitä ihmettä teen. Kulutilanne hoitolalla ja kotona oli rahallisesti täysin kestämätön.

Juuri ennen leikkaustani olin hierontakeikalla Valkeakoskella ja päivän viimeinen asiakkaani kertoi vastapäisen talon yläkerrassa olevasta takkahuone-saunatilasta, joka oli ollut hyvin pienellä käytöllä viimeiset vuodet. Kiinnostuin heti ja sovimme että leikkauksesta vähän toivuttuani käyn katsomassa tilan.

Valoa tunneliin

Pääsin toteamaan Valtakatu 19-osoitteessa olevan kolmannen kerroksen saunatilan aidoksi kasariksi ja että onhan se paljon pienempi kuin saunahoitolani Härmälässä, mutta pienellä sovittelulla ihan mahdollinen.
Sitten piti vain odottaa muutamia viikkoja tilan omistavan yhdistyksen johtokunnan kokouksen päätöstä ja tilan vuokrahintaa. Muutamia muitakin pikkujuttuja piti vielä selvitellä, mutta kun ne selvisi juuri ennen pääsiäistä, niin tein hyvin raskain mielin päätöksen luopua Härmälän saunahoitolan vuokrasta jo huhtikuun lopussa.

Tähän päätökseen vaikutti myös samaan aikaan kämppikseni kanssa tehty päätös irtisanoa omakotitalon vuokra toukokuun loppuun. Kaksi muuttoa samaan aikaan olisi ollut ihan liikaa, jopa minulle.
Hoidan siis saunahoitolan muuton huhtikuun lopussa ensin ja sitten kotini muuton toukokuussa.

Pohdintaa

Tässä pääsiäisenä olen miettinyt paljon luopumista, irtipäästämistä ja myös tietynlaista epäonnistumisen tunnetta. Näinä aikoina ystävät ja sukulaiset ovat olleet korvaamaton tuki. Joudun vaivaamaan teitä myös tässä ihan fyyisessä muutossa lähiaikoina lisää.
Olen joutunut tekemään isoja päätöksiä. Luopua unelmieni saunahoitolasta ja taas yhdestä yhteisöasumisesta. Vetää mielen välillä vähän matalaksi ja yöunet häiriintyy stressatessa.

On se vaan jännä miten nämä isot muutokset tulee usein näin kertarysäyksellä ja samaan aikaan.
Erona aikaisempiin isoihin elämänmuutoksiini, tällä kertaa teen päätökset vastahakoisesti ja päätöksiin on vaikuttaneet hyvin suuresti muiden ihmisten tekemät ratkaisut. Domino- tai lumipalloefekti tavallaan.
Että minä en ole se muutokseen sysäävä alkutekijä ja se ei tällä kertaa ole pelkästään mun oma päätös, vaan pakon sanelema juttu.

Nyt vaan on pakko tehdä taloudellisesti järkevämpiä ratkaisuja kun pää on vielä pinnalla ja hoitolan toiminta voi vielä jatkua. Säästöjä ei kuitenkaan ole ihan niin paljoa, että niitä kannattaisi viimeiseen roposeen asti vuokriin kuluttaa.

Olen ihan oikeasti miettinyt myös sitäkin ratkaisua, että lopettaisin yrittäjyyteni kokonaan ja menisin palkkatöihin. Tai että olisin sivutoiminen yrittäjä tai ottaisin taas sivutyön, mutta ne ei tunnu nyt hyviltä ratkaisuilta. Etenkään kun työelämäkin on murroksessa, enkä osaa edes ajatella mitä haluaisin tehdä. Opiskelutkaan ei just nyt niin motivoi, en varmaan osaisi edes opiskella enää. Tää sähköATK kun ei olen ihan se mun vahvin puoli.

Olen myös pohtinut mihin menisin, koska mua ei tavallaan pidättele mikään, että voisin mennä vaikka lapin lomakyliin, muuttaa Kuopioon tai vaikka takaisin Helsinkiin. Uuden asiakaskunnan haaliminen kuitenkin on tosi iso juttu. Niinkuin huomasin Tampereelle tullessa, siinä meni vuosi.
Lapista en tunne juuri ketään, Kuopiossa ei taida asua enää edes lähisukulaisia ja Helsingissä on Helsingin hinnat ja sieltä olen ollut jo niin kauan poissa (vuodesta 2010) että ei mulla siellä enää mitään asiakaskuntaa ole.

Haluan tehdä tätä työtä, jota olen tehnyt 18 vuotta. Olen siinä myös hyvä ja saan erityisesti saunahoidoista sellaista onnea ja riemua joka motivoi, paljon enemmän kuin raha. Siksi tartun tähän Valkeakosken saunalliseen tilaan, koska se mahdollistaa saunahoitojen jatkumisen.

Eteenpäin

Ihan siis järkisyistä Valkeakoskelle takaisin. Kesällä teen saunotuskeikkoja sekä Jämsän Saunakylälle että Perinnesaunottajien kanssa ainakin Kaustisten kansanmusiikkijuhlille. 

Avaan Saunahoitolan nettisivuilta (www.saunahoitolatasapaino.fi) löytyvälle sähköiselle ajanvaraussyteemille toisen toimipaikan, jota kautta voi varata toukokuun 2.päivä lähtien hoito-aikoja. Myös puhelimella soittamalla 040-727 8710 voi tavoitella, mutta jätäthän sitten viestin vastaajaan niin soitan takaisin kun ehdin.

Myös tämän huhtikuun aikana teen ihan normaalisti töitä Saunahoitolalla ihan perjantaihin 26.päivä asti. Vielä on vapaita aikoja Härmäläänkin. Niitäkin voi varata sähköisen kalenterin kautta, tässä siihen vielä suora linkki https://slotti.fi/booking/saunahoitolatasapaino/#/


Kiitos että luit. Ehkäpä tämä pitkä sepustukseni antaa vastauksia.

Kaikkea hyvää sullekin!

Kaisu







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä siinä kuppauksessa maksaa?

Saunotuksia kesällä -22